Svimmelhet og krystallsyke
Opplevelsen av svimmelhet oppstår når det er en forstyrrelse mellom balanseorganet (indre øre, øyet, propriocepsjon) og hjernen ikke stemmer over ens. Dette skaper en ”sensorisk konflikt” og resultatet blir en falsk illusjon av at ting spinner eller flyter rundt.
Svimmelhet er et vanlig og vanskelig symptom de fleste innen primærhelsen blir mest fortvilt over. Det er fordi svimmelhet er en subjektiv og udefinerbar beskrivelse av noe en føler. Derfor vil de fleste klinikeres ferdigheter bli satt på prøve når en ikke har jobbet mye med det før. De fleste tilfellene med svimmelhet er av godartet årsak, men alvorlige tilstander som hjerneslag og intracraniel masse må lukes ut før en antar det er en godartet form for svimmelhet.
Først må en kliniker separere mellom fire klassiske typer svimmelhet –
1. Presyncope 2. Disequlibrium, 3. Psykogenisk svimmelhet 4. Vertigo. Pasienten må bli spurt om å spesifikt beskrive deres oppfattelse av sin svimmelhet for å kunne stille den riktige diagnosen på type svimmelhet. Vertigo er et medisinsk uttrykk for en falsk illusjon av at du eller miljøet rundt deg spinner. Det finnes flere typer for vertigo. De vanligste formene er ”rotatorisk vertigo” og ”nautisk vertigo”.
Rotatorisk vertigo – ”karusellsvimmelhet”
Nautisk vertigo – ”båtsvimmelhet”
Krystallsyke (BPPV), vestibulær nevritt, vestibulær migrene og Menier’s er fire vanlige årsaker til vertigo. De oppstår ofte akutt og kan i noen tilfeller minne om symptomer som hjerneslag. En grundig sykehistorie og undersøkelse spesifikt rettet mot din svimmelhet / vertigo er nødvendig for å oppnå resultater. Michael Parham har i sin utdannelse også jobbet spesifikt med vestibulær rehabiliterings teknikker som studier viser å ha særdeles god effekt på svimmelhet og vertigo behandling.
Svimmelhet / Vertigo diagnoser som kan bli undersøkt og behandlet av kiropraktor ved Kiropraktorklinikken i Sentrum:
- Krystallsyke / BPPV
- Vestibuluarisnevritt – oppfølgning av kyndig fagpersonell for svimmelhet og vertigo med målrettet trening er sterkt ønskelig. Dette blir ikke gjort i akuttfasen. Da vi fastlege / legespesialist berolige og utrede pasienten først.
- Menniérs sykdom – målrettet behandling vil ha som mål å forebygge anfall av vertigo. Her vil det være viktig å hjelpe pasienten med å dempe angst og lære pasient hvordan mestre anfallene med vertigo. Behandling skal være i lag med fastlege eller legespesialist.
- Migrenerelatert vertigo
- Fobisk postural vertigo
- Labyrintitt – oppfølging av kyndig helsepersoll er sterkt ønskelig etter akuttfasen i samarbeid med fastlege eller legespesialist.
- Commotio labyrinthi
- Barotraume av øret
- Vestibulær trykkfallsyke
Kilde: Goplen, Fredrik K. Svimmelhet Diagnostikk og behandling. Haukeland Universitetssykehus. 2009;(1):1-71.