Behandling av prolaps
Ryggprolaps eller skiveprolaps kan oppstå når de væskefylte skivene mellom ryggvirvlene blir utsatt for økt press som følge av en akutt eller kronisk overbelastning. Disse skivene kan få en bukning og/eller revne (slik at væsken siver ut), og kan i noen tilfeller legge trykk på en av nerverøttene som springer ut mellom ryggsøylens virvler.
Selv om smerter i forbindelse med prolaps kan oppstå plutselig etter for eksempel et tungt løft, oppstår de fleste prolapser over tid og er ofte et resultat av slitasje, overbelastning, lite aktivitet/trening. Prolapser oppstår oftest der belastningen er størst, det vil si mellom de nederste ryggvirvlene og halebenet, men kan også oppstå i nakke og brystrygg. Strålende smerte, nummenhet, prikking og redusert kraft er blant de vanligste symptomene dersom prolapsen oppstår i nedre del av ryggsøylen. Grunnen til dette er at nervene som springer ut fra ryggsøylen her forgrener seg nedover i underekstremitetene. En prolaps kan gi forskjellige symptomer ut fra hvilket nivå nerveroten blir påvirket.
Hvordan stille diagnosen?
Kiropraktoren din vil stille diagnosen på bakgrunn av en grundig sykehistorie og undersøkelse. I noen tilfeller vil det være nødvendig med MR, som er den beste måten å avdekke prolaps på. Din kiropraktor vil henvise deg til MR dersom det er grunnlag for det (kiropraktorer kan henvise til MR, CT, røntgen og ultralyd. Vi kan også henvise til spesialist ved behov).
Behandling
Behandlingen tilpasses individuelt etter behov. Vi behandler og gir øvelser for å avlaste prolapsen slik at funksjonen optimaliseres. Behandlingen består som oftest av avlastende traksjon, uttøyning, bløtvevsbehandling og leddkorrigering. Vi vil vurderer din arbeidsdyktighet, og om det kan være hensiktsmessig med 100%, gradert eller tilpasset sykemelding. Din kiropraktor har sykemeldingsrett i inntil 12 uker. I noen tilfeller kan det også være hensiktsmessig å samarbeide/behandle i samråd med din fastlege.
Øvelser
Våre kiropraktorer vil alltid gi en eller flere tilpasset øvelser i lag med din behandling. Dette er hovedsaklig for å lindre smerten, unngå passivitet og redusere frykt for smerte. Sammen vil treningsterapi i lag med manuell behandling gi raskest mulig tilbakegang. I mange tilfeller vil våre kiropraktorer anbefale smertestillende/betennelsesdempende fra apotek, eller at du tar kontakt med fastlege. Dette er ofte brukt for å dempe de mest akutte symptomene i begynnelsen. Men mange må også bruke sterke smertestillende over tid. Dette varierer fra person til person.
Nedenfor kan du se en listen med “lav-terskel” øvelser som kan være gode å prøve ut. Hvis øvelsen lindrer smerte, øker bevegelse eller reduserer ubehag i korsryggen har du funnet riktig øvelse.
OBS: Forsøk å gjøre øvelsen mellom 20-40 sekunder, øvelsene skal gjøres utenfor smerte (ubehag i starten er lov). Repeter 2-5 ganger etter hverandre eller spredt utover dagen. Det er anbefalt at du helst velger 2-3 øvelser i starten, etterhvert som du blir trygg på øvelsene eller du føler den mister effekt kan du gå videre på noe annet.
Prognose
Prognosen i prolapstilfeller er som regel god, og de fleste vil oppleve at symptomene letter etter 4-6 uker. I sjeldne tilfeller kan kiropraktoren vurdere om det er hensiktsmessig med henvisning til spesialist/ortoped dersom plagene vedvarer. Spesialisten vil vurdere om det er behov for kirurgi. Nyere forskning har dog vist at pasienter som har gjennomgått konservativ opptrening/rehabilitering har minst like gode prognoser som pasienter som er prolapsoperert.
Har du spørsmål eller trenger å vite hva du kan gjøre for å bli kvitt prolapssmertene? Kontakt oss