Hoftesmerter

Hofteplager / lyskeplager

Smerter ved hofte og lysk har i de fleste tilfellene rotfeste fra muskulatur, bekken, ligamenter, slimpose, sene eller hoftekapsel. 22% av besøk til primærhelsetjenesten skyldes hoftesmerter. Diagnose og behandling av hoftesmerter er ofte ikke komplisert og har klare retningslinjer basert på funn fra klinisk undersøkelse. Anatomien til hoften er bygget opp på en slik måte som gjør det umulig å ha en ”låsning” i dette området. Derfor skyldes dine hoftesmerter IKKE en ”låsning” i dette området.

De vandligste årsakene til hoftesmerter er relatert til overbelastning, skade, traume, slitasje/osteoartrose, hofte dysplasia, slimposebetennelse, femoroacetabular impingement syndrom, labrum ruptur, tendinopati, tendinose m.m. Det er veldig viktig å få en grundig klinisk undersøkelse av din hofte før behandling kan startes. Ved hoftesmerter må flere skader utelukkes før behandling begynner. Kiropraktor Parham har god erfaring med hofte og lyskesmerter. Her vil en korrekt utredning for din smerte begynne. Ved hoftesmerter med riktig diagnose og ferdig klinisk utredning skal en tilrettelegge for spesifikt rettet hjemmeøvelser i lag med behndling. Styrke og fleksibiltetsøvelser rundt hofte skal være fokusomereåder. Pasienten vil bli intrusert til å utføre et spesifikk treningsplan som fokuserer på den biomekaniske feilfunksjonen i kroppen. Typisk vil en pasient ha redusert leddutslag i hofteflekskjon og innadrotasjon. Derfor må en promotere fleksibilitet med lær pasienter spesfikke tøyeøvelser for hoftebøyer og utad-rotatorer. Spesifikk styrkeøvelser er ofte gjort med ”lukket kinetisk kjede øvelser” for å redusere stress og overbelastning på ledd som allerede er smertefulle. Når smerten er redusert vil pasient bli instruert til å få mer avanserte øvelser med sports-spesifikk trening. Alt dette vil bli gjort i lag med behandling for å redusere smertevarighet og smerteintensitet.

NØKKELPUNKT

  • Detaljert sykehistorie som inkluderer alder, start av symptomer, smertelokalisasjon, historie av traume eller overbelastning, varighet, revmatiske tilstander og tidligere behandling er noen av de mange viktige punktene en må finne informasjon om for å sette riktig diagnose.
  • MR har ved hoftesmerter høy sensitivtet og spesifisitet ved å finne vanlige skader i hofte/hoftekam. Men den skal ikke brukes før du mistenker patologi eller skade som trenger vurdering av ortoped.
  • NSAIDS, kuldebehandling/varmebehandling, konservativ behandling og ved noen tilfeller immobilisering av hofte vil være første steg ved riktig behandling av din hoftesmerte.
  • Glucosamine-chondroitin kurerer ikke osteoartritt/slitasjegikt. Men den kan hjelpe med å redusere smerten.
  • Riktig diagnose og behandling er viktig for å forhindre kronisk skade og potensiell kirurgi. 

Helseforsikring

Du kan benytte din helseforsikring ved vår klinikk.

Kontakt oss

Lihauggata 8

6002 Ålesund 

Tlf (+47) 70121008

Mob (+47) 96625000

post@kiropraktorisentrum.no

 

Velkommen, inngangen er på gateplan